Låneguide

Læs mere om lånetermer og begreber.

Hvad er ÅOP?

ÅOP står for årlig omkostning i procent. Den vigtigste information om et lån er ÅOP, årlige omkostninger i procent. Dette tal er ’kiloprisen’ på et lån. Det giver dig mulighed for at sammenligne to forskellige lån direkte, selvom betingelserne er forskellige.

ÅOP er lovpligtig for alle lån og her medregnes alle omkostninger. Det gælder også oprettelsesgebyr m.m. Lad dig ikke narre af en tilsyneladende lav rente. Selv lån med 0 % i rente kan være meget dyre, og kan ødelægge din økonomi totalt, hvis du ikke passer på. ÅOP fortæller dig, hvad lånet faktisk koster.

Det anbefales du ALTID undersøger hvad ÅOP er ved et evt kommende lån.

Rente / Variabel rente

Når vi taler om renter, så er der enten den faste rente eller variable rente. Den faste rente er fast og kan der ikke ændres på, dvs den forbliver det samme igennem hele lånets løbetid.

Variabel renter betyder at renten kan variere, dvs din rente på dit lån kan falde eller stige – Denne rente følger markedsrenten på markedet. Ved at have en variabel rente betyder det også at din månedlige ydelse kan falde eller stige, alt efter om renten falder eller stiger.

Du skal vælge den faste rente hvis det er du vil have sikkerhed og vil kende din månedlige ydelse altid – Er du derimod lidt mere fleksibel og tror på at renten evt vil falde eller forblive den samme, så er det en god idé at vælge den variable rente.

Ydelse

Når du støder på termet ”ydelse”, så er der tale om det beløb du skal betale hver måned for at afdrage på dit lån – Andre kalder det også afdrag på lånet. Ydelsen er altid inklusiv renter o.lign.

Når du skal tage et lån, sørg derfor at den ydelse du skal betale hver måned er realistisk, og at du kan betale den, da det kan blive en dyr affære hvis ikke du overholder dine månedlige ydelser.

Hvad er RKI?

RKI står for Ribers Kredit Information, og det er et register over ”dårlige betalere” i Danmark. Dette register ønsker du ikke at komme i, da det kan give dig problemer senere hen med at låne penge, oprette telefonabonnementer, få kreditkort o.lign.

RKI bruges af mange danske virksomheder til at vurdere folks kreditværdighed og der står idag over 700.000 mennesker i RKI. Er du en af de personer som står i RKI som dårlig betaler bør du gøre bedst I at få betalt den gæld du skylder, så du kan komme ud af RKI hurtigst muligt.

Vi ønsker at give dig de bedst mulige sammenligningsmuligheder når det kommer til lån online, og skulle du have brug for yderligere hjælp eller har du spørgsmål, er du meget velkommen til at kontakte os på hej@penge-laan.dk eller kigge igennem vores artikler eller blog.

Hvad betyder morarente?

Morarente er ikke et udtryk du ønsker at blive bekendt med. Det er en rente der kommer på hvis du ikke betaler dine afdrag til tiden, man kan også se det som en slags strafrente.

Det er en rente der bliver lagt oveni dine afdrag, grundet du ikke har betalt til tiden, og det kan altså godt gå hen og blive meget dyrt, da denne rente kan være 6-10% oveni den rente du allerede har på dit lån.

Morarente er en rentesats der kan stige og falde, da det er Nationalbanken der fastsætter denne.